avrdude error - EtherDue

The EtherDue combines a super powerful 84MHz Cortex M3 with onboard ethernet connectivity. Dual Micro USB, a MicroSD card slot, switchmode power supply. 100% Arduino Due compatible. [Product Page]
Post Reply
ghjklmn123
Posts: 4
Joined: Tue Jul 08, 2014 11:45 am

avrdude error - EtherDue

Post by ghjklmn123 » Tue Jul 08, 2014 12:03 pm

Hi,
I installed USB driver, when I run shetch I could not see EtherDue on the list
(I installed Version 1.0.5-r2, on Vista Business OS).
I tried several other boards from the list (EtherTen, Ethernet, Duemilanove), the problem is the same: avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"
I use COM6 port, which dissapears if I disconnect USB cable. I tried both uploads 'upload using programmer and Upload with the same result.
No errors after compile.
I tried all suggestions from http://forum.arduino.cc/index.php?topic=52113.0
Any idea?
Thanks for your help.
Regards

angusgr
Freetronics Staff
Freetronics Staff
Posts: 853
Joined: Tue Apr 09, 2013 11:19 pm
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: avrdude error - EtherDue

Post by angusgr » Tue Jul 08, 2014 10:02 pm

Hi ghjklmn123,

The EtherDue requires the Arduino 1.5 beta (we recommend 1.5.6 or newer.) The 1.0.x versions don't support the ARM-based processor.

Full instructions and download links can be found at the QuickStart guide page:
http://www.freetronics.com/pages/etherd ... tart-guide

Regards,

Angus

ghjklmn123
Posts: 4
Joined: Tue Jul 08, 2014 11:45 am

Re: avrdude error - EtherDue

Post by ghjklmn123 » Wed Jul 09, 2014 2:16 am

Hi,
thanks for your reply, I tried Ver 1.5.5-r2 and 1.5.6-r2, however, EtherDue is not on the list of the supported boards.
Arduino ARM (32 bits) board and Arduino AVR Boards cannot be selected as they are not acitve.
I also tried 1.5.7 the problem was different - "Tools' button is not active - when I click on the button the sub menu does not appear.
I used port COM6.

With 1.5.5-r2 and 1.5.6-r2 I tried 'Ethernet' and 'Arduino Due (programming Port), I receive
the fallowing error when I uploaderd 'Blink' example:

java.lang.NullPointerException
at java.util.HashMap.putAll(Unknown Source)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingProgrammer(SerialUploader.java:228)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:62)
at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1672)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1578)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1550)
at processing.app.Editor$DefaultExportAppHandler.run(Editor.java:2441)
at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

Any idea?
Regards

angusgr
Freetronics Staff
Freetronics Staff
Posts: 853
Joined: Tue Apr 09, 2013 11:19 pm
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: avrdude error - EtherDue

Post by angusgr » Wed Jul 09, 2014 4:02 am

Hi ghjklmn123,

"Arduino Due" is the correct setting, as the EtherDue is 100% Due compatible.

Selecting the "Arduino Due (Native Port)" or the "Arduino Due (Programming Port)" board depends on which port on the EtherDue you are connecting the USB cable to. The QuickStart guide (linked in my previous post) goes through the process in detail.

Please let us know how you go.

Regards,

Angus

ghjklmn123
Posts: 4
Joined: Tue Jul 08, 2014 11:45 am

Re: avrdude error - EtherDue

Post by ghjklmn123 » Wed Jul 09, 2014 6:49 am

Hi,
it works with the following:
- have to use USB closest to the Ethernet connector;
- the board selected must be 'Due' and
- have to use 'Upload' instead of 'Upload with programmer'

Thanks for your help.
Regards

Post Reply